26 Nisan 2015 Pazar

SELANİK ÖRGÜ ATKI VE ŞAPKA TAKIMI

SELANİK ÖRGÜ ATKI VE ŞAPKA TAKIMI

            Selanik örgü atkı ve şapka takımı daha önce ki yazımda anlattığım parmaksız eldivenin takımı. Kendi tasarımım atkı modeli. Selanik örgü makarna iple yumaşacık oluyor. Sizlerde selanik örgü çeşidini atkı ve battaniyelerde kullana bilirsiniz.

malzeme: 

             3 yumak makarna ip 2 yumağı atkı 1 yumağı şapka için
             6 numara şiş
             10 numara tığ
             3 adet düğme
             yün iğnesi, çengelli iğne, makas


yapılışı:

selanik örgü:  Birinci sıra bir ters bir örmeden üstüne dola     bir ters bir örmeden üstüne dola  şeklinde sıra tamamlanır. İkinci   sırada üstüne doladığımız 2 ilmeği beraber alıp ters örüp ters ördüğümüz gözün üstüne dolayarak sırayı tamamlıyoruz.   
Atkı için: 38 ilmek atıp selanik örgüsü yapıyoruz. 160 cm selanik örgüsü örüp kapatıyoruz. Kapatmaya 4 sıra kala  3 adet düğme için ilik açıyoruz. İlik için düğmenizin büyüklüğüne göre 1 yada 2 ilmek kesip dönüşte kestiğimiz kadar ilmeği artırıp 2 sıra daha örüp kapatıyoruz. İpi koparmadan uçlarına oya yapıyoruz. Zincir çekip her ilmeğe batıp birer  4 zincir çekip 37 yuva oluşturuyoruz.  4 adet aynı yuvaya batıp çiftli trabzan aralarına 2 zincir çekip battığımız trabzanın gerisine batıp pipirik  yapıyoruz, diğer kutuya 1 çiftli trabzan yapıp  bu şekilde 4 trabzan 1  trabzan şeklinde tamamlıyoruz. Düğmeleri dikiyoruz. düğmeleri diktiğimiz uçtan 40 cm sonra batıp zincir çekip atkı boyunda zincir çekip karşı tarafa sabitleyip 6 zincir çekip yukarı batıp 6 zincir daha çekip yukarı batıp sabitleyip zincir çekip karşı tarafa batıp kapatıyoruz. Atkımız bitti.




 Şapka için: 102 ilmekle başlıyoruz. 2 düz 2 ters lastik 10 cm örüyoruz. 3 lü burgu ve pirinç örgüden oluşuyor. 6 tane burgu için düz 6 tane pirinç şeklinde örgü oturtulur. Şapka boyu 26 cm olunca pirinç örgü 2 yandan kesme yapılıp pirinç örgü daraltılır. şapka boyu 33 cm olunca iğneyle toplanıp sabitlenip ters çevrilip çengelli iğneyle tutturulup dikilir. Şapka bitti.
     
free knitting patterns

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder