30 Nisan 2015 Perşembe

EL İŞİ ANAHTARLIK YAPIMI

EL İŞİ ANAHTARLIK YAPIMI

            El işi ipinden tığ işi anahtarlık yapımı.  Eskiyen anahtarlığı değiştirmek istedim ve tığ işinden yeni bir anahtarlık yaptım. Bu şekilde kafa kısmını daha büyük yapıp çocuklarınızın oyuncak bebeklerine de  tığ  işi elbiseler yapabilirsiniz.

malzemeler:

         10 numara 1.1 mm tığ
          pembe el işi ipi
          anahtarlık zinciri ve halkası (eski anahtarlıklardan)

yapılışı:

              Anahtarlık yapımına yaka kısmından başlanıp etek kısmında bitirilir.8 zincir çekip bir halka oluşturuyoruz. Halkaya 24 adet tekli trabzan yapıyoruz. ikinci sırada 12 tarbzan yapıp bir zincir çekip 12 trabzan yapıp bir zincir çekerek ortada ki ajurlu bölümü yapıyoruz. 4 sıra ajurlu kısım yapılıyor ajurlara 2 tarbzan 1 zincir 2 trabzan doldurulup diğer yerleri bire bir trabzan yapıyoruz. Kollar için 3. sırada ortadan katlayıp kenarlardan 12 trbzan kol için ayırıyoruz. İlk sırada 12 trabzana 24 trabzan yapıyoruz. Kolun 2 . sırasında artırma yapmıyoruz. 3. sırada sık iğne yapıyoruz. kenarlar için 1 trabzana çift batıyoruz böylece fırfır kenarı oluşuyor. Kolun diğer tarafını da yapıyoruz. Düz örgüsü üst tarafını örüp alt kısım eteklerini örüyoruz. Etekleri için 1 göze çift batıp 2 trabzan yapıp bir zincir çekip 2 göze batıp 2 trabzan bir zincir çekip sırayı tamamlıyoruz. diğer sırada boş kutulra 2 trabzan dolu kısma bir zincir şeklinde etekleri örüyoruz. 6 sıra kutucuk örüp elbisemizi bitiriyoruz. Yakasına zinciri geçirip anahtarlık halkasını geçiriyoruz. Anahtarlarımızı takıp kullana biliriz.
         
         Renkli anahtarlıklar yapıp sevdiklerimize hediye edebiliriz. Çocuklarımıza  şirin anahtarlıklar yapa biliriz.
       
            Çantamızda kendi yaptığımız anahtarlıkları koymanın zamanı geldi. Hadi sizlerde elinize tığ ve ipi alın ve birer tane örün.

                                free crochet patterns

28 Nisan 2015 Salı

NAKIŞ İŞLEMELİ YASTIK

NAKIŞ İŞLEMELİ YASTIK

            Evlerimizi yastıklarla süsleye bilir, basit ve kolay bir şekilde evimizin havası değiştire biliriz. İster örgü, ister tığ işi isterseniz el yada makine nakışı yaparak yastıkları süsleye bilir yeni yastıklar yapa bilirsiniz.

                 Çarşamba pazarından aldığım kaşe kumaşlardan yastık kılıfı yapmaya karar verdim. Makineyle pikodan çerçeve yapıp içerisine de kelebek ve çiçek desenleriyle süsledim. İşlemesi bitince dikip fermuar monte edip ütüledim ve yastık kullanıma hazır.


                   Sizlerde evlerinizi yastıklarla süsleyip evinize yeni bir hava katabilirsiniz.






27 Nisan 2015 Pazartesi

MERSERİZE İPTEN YAZLIK BLUZ

                       Merserize ipten giye bileceğiniz çok şık ve güzel bluzlar öre bilirsiniz. Üzerine işleme yapıp size özel bir bluz oluştura bilirsiniz. Kendiniz örün kendi tasarımınızı hayata geçirin.


             İnce makine ipinden ablamın ördüğü bu bluzdan örmek isterseniz yaz gelmek üzereyken birer tane öre bilirsiniz.

malzeme:

                 beyaz makine ipi
                  yeşil, kahverengi, koyu ve açık eflatun işleme ipi
                  2,5 numara şiş
                 etamin iğnesi
                  makas
                 çengelli iğne



yapılışı:

                ön  ve arka için 80 ilmek atılır. 2 düz 2 ters lastik örgü başlanır 10 sıra lastik örgü yapılır. Lastiğin üzerine düz örgü örülür. örgü 33 cm olunca kollar için iki yandan 25 ilmek atılıp örgü 130 ilmek olur.Kollar 10 cm örüldükten sonra  kol arttırmaları hariç 80 ilmek üzerine 2 li lastik örgü örülür.Örgü boyu 48 cm olunca örgü kapatılır. Bu parçadan 2 adet yapılıp birleştirilir. Kol kenarlarına zincir çekip oya yapılır. Bluzun ön kısmına menekşe deseni işlenir. İki parça tersten çengelli iğneyle tutturulup dikilir. Bluz bitti iyi günlerde kullana bilirsiniz. Serin yaz akşamlarının vazgeçilmezi olacaktır.



free knitting patterns

26 Nisan 2015 Pazar

SELANİK ÖRGÜ ATKI VE ŞAPKA TAKIMI

SELANİK ÖRGÜ ATKI VE ŞAPKA TAKIMI

            Selanik örgü atkı ve şapka takımı daha önce ki yazımda anlattığım parmaksız eldivenin takımı. Kendi tasarımım atkı modeli. Selanik örgü makarna iple yumaşacık oluyor. Sizlerde selanik örgü çeşidini atkı ve battaniyelerde kullana bilirsiniz.

malzeme: 

             3 yumak makarna ip 2 yumağı atkı 1 yumağı şapka için
             6 numara şiş
             10 numara tığ
             3 adet düğme
             yün iğnesi, çengelli iğne, makas


yapılışı:

selanik örgü:  Birinci sıra bir ters bir örmeden üstüne dola     bir ters bir örmeden üstüne dola  şeklinde sıra tamamlanır. İkinci   sırada üstüne doladığımız 2 ilmeği beraber alıp ters örüp ters ördüğümüz gözün üstüne dolayarak sırayı tamamlıyoruz.   
Atkı için: 38 ilmek atıp selanik örgüsü yapıyoruz. 160 cm selanik örgüsü örüp kapatıyoruz. Kapatmaya 4 sıra kala  3 adet düğme için ilik açıyoruz. İlik için düğmenizin büyüklüğüne göre 1 yada 2 ilmek kesip dönüşte kestiğimiz kadar ilmeği artırıp 2 sıra daha örüp kapatıyoruz. İpi koparmadan uçlarına oya yapıyoruz. Zincir çekip her ilmeğe batıp birer  4 zincir çekip 37 yuva oluşturuyoruz.  4 adet aynı yuvaya batıp çiftli trabzan aralarına 2 zincir çekip battığımız trabzanın gerisine batıp pipirik  yapıyoruz, diğer kutuya 1 çiftli trabzan yapıp  bu şekilde 4 trabzan 1  trabzan şeklinde tamamlıyoruz. Düğmeleri dikiyoruz. düğmeleri diktiğimiz uçtan 40 cm sonra batıp zincir çekip atkı boyunda zincir çekip karşı tarafa sabitleyip 6 zincir çekip yukarı batıp 6 zincir daha çekip yukarı batıp sabitleyip zincir çekip karşı tarafa batıp kapatıyoruz. Atkımız bitti.




 Şapka için: 102 ilmekle başlıyoruz. 2 düz 2 ters lastik 10 cm örüyoruz. 3 lü burgu ve pirinç örgüden oluşuyor. 6 tane burgu için düz 6 tane pirinç şeklinde örgü oturtulur. Şapka boyu 26 cm olunca pirinç örgü 2 yandan kesme yapılıp pirinç örgü daraltılır. şapka boyu 33 cm olunca iğneyle toplanıp sabitlenip ters çevrilip çengelli iğneyle tutturulup dikilir. Şapka bitti.
     
free knitting patterns

24 Nisan 2015 Cuma

PARMAKSIZ ELDİVEN


PARMAKSIZ ELDİVEN YAPIMI

          Makarna ipten eldiven yapımı. Beş şişle örgü eldiven yapımı. 

malzeme:

                1  adet makarna ip
               4 numara 5 şiş



yapılışı:

             iki şişi elimize alıyoruz. 37 ilmekle başlıyoruz. 2 düz 2 ters lastik örgü başlıyoruz.  2 sıra ördükten sonra şişlere paylaştırıyoruz. İlk 1. şişte 10 ilmek 3 şişte 9 ilmek oluyor.Düz bir şekilde tutup 9 ve 10 ilmek olan şişle diğer 9 ilmek olan son şiş birleştirilip bütün şişlerde 9 ilmek yapılıp bir halka oluşturulur.6 sıra lastik örülüp üzerine 1 düz 1 ters diğer sırada düzler ters tersler düz örülüp pirinç örgüsü örülür. 6 göz burgu yapılır ilk şişte 2 sıra pirinç örülüp burgu için 6 göz düz örülür 4 sırada bir burgu yapılıp gözler yer değiştirilip burgu yapılır.  24 cm örülür.Sağ yada  sol elimize göre parmak için burgudan sonra 4 pirinç örülüp 4 göz kesilir. diğer sırada kesilen yere 4 göz örülüp ilik açılır.Parmak yeri yapıldıktan sonra 4 cm örülüp kapatılır. Elinize ve ipe göre göz artırıp sıra artıra bilirsiniz.


       Yapımı kolay olan bu eldiveni sizlerle paylaşmak istedim sizlerde isterseniz birer tane öre bilirsiniz.
 free knitting patterns

KENAR DANTELİ

KENAR DANTELİ

               Çeyizlerin vazgeçilmezi kenar dantelleri. Metrelerce örülür dikileceği yere göre kesilip monte edilir. Bu danteli mutfak dolaplarının rafları için yapmıştık. 


             İsterseniz bu dantel örneğini kıyafetlerinize, etek ve kollarında da kombine edip kullana bilirsiniz.


                

23 Nisan 2015 Perşembe

TAHTADAN YAPBOZ

TAHTADAN YAPBOZ YAPIMI

           Tahtadan çocuklar için yapboz yapımı. Çocuklarınız için yapacağınız bu yapboz hem çocuğunuzun gelişimine yardımcı olacak hemde çocuğunuzla keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak.

           

malzeme:

                su bazlı boya
                su bazlı vernik


41/42 cm ebatlarında ince tahta kenarları için 1 cm genişliğinde çıta.

 39 /39 cm ebatlarında ince tahta resimlerdeki ölçüde kestirilir. Üzerindeki resmi bir çocuk mağazası poşetinin üzerinden çıkardım. İstediğiniz bir resmi uygulaya bilirsiniz.  İsterseniz aynı boyutta bir kağıda çocuğunuza resim çizdirip o resmi tahtaya boyaya bilirsiniz.



          Çocuk gelişimi için güzel bir oyuncak, eğitici oyuncak yapımını paylaştım. Sizlerde çocuklarınıza yapar ve çocuklarınızı el yapımı oyuncaklarla sevindire bilirsiniz.

           Tahta bulmakta zorluk çekenler, mukavvadan da uygulaya bilir.

23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı


              23 Nisan Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun. Tüm Çocuk ve yüreğinde ki çocuğu yaşatanların bayramı kutlu olsun.
              
              Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhları şad olsun. Bu güzel vatanı çocuklara armağan eden atamın ruhu şad olsun. 



            Anneler babalar çocuklarınızı bu güzel günü yaşaması için bayrama götürün. Bu gün onların günü şenlikler onlar için düzenleniyor. Çocuklar bizim geleceklerimizdir. Onlara değer verelim saygıyı ve sevgiyi öğretelim. Geleceği oluşturan sizlersiniz, ne öğretirsen onu yapar masum çocuklar.Unutmayalım hepimiz bir zamanlar çocuktuk.

22 Nisan 2015 Çarşamba

YEDİ RENKLİ KAZAK

İŞLEME İPİNDEN YAZLIK KAZAK

          İşleme ipinden yapılan 7 renkli kazak yapımı.


         İşleme ipinden yazın, baharda serin havalarda giye bileceğiniz ince zarif bir kazak modeli. Yıllar önce severek yaptım.Sizlerde istediğiniz renklerde birer tane öre bilirsiniz. Kazağın yaka, kol ve eteklerine aynı renkte yaparsanız bir bütünlük sağlarsınız.
               Kotların altında çok şık duruyor. İşleme ipi şişle örüldüğünde dökümlü güzel bir kazak elde etmiş oluyorsunuz.


malzeme:

                    7 renk işleme ipi. ( kahverengi, krem, bordo, yavruağzı, koyu mavi,lacivert, yeşil )
                    2,5 numara şiş, 2,5 numara misinalı şiş
                    yün iğnesi, makas, çengelli iğne




yapılışı:

             ön : 120 ilmekle  kahverengi iple 1 düz 1 ters lastik 10 sıra örülür.  Kazağın üst kısmı düz örgü örülür. 4 sırada bir renk değiştirilir. Kolda hiç bir kesme yapmadan düm düz ördüm. Yaka için istediğiniz yerden ikiye ayırın her ortaya geldiğinizde birer göz eksiltin çift alıp kapatın. Omuzlarda önce 1 - 2 - 3 göz kesilip omuz şekillendirilir. 
              arka: 120 ilmek başlanır ön gibi örülür. Sadece yaka için kesik yapılmaz. örgünün tam ortasından 20 göz kesilip, ikinci sırada 3, üçüncü sırada 2 göz kesilir.  Omuz için kenarlardan 1 - 2 -3 göz kesilip arka bitirilir.
              kol : 52 gözle kahve rengi iple lastik başlanır. Her renk değişiminde yanlardan birer göz artırılır.Kol genişliği istenilen ölçüye gelince artırma kesilir. Kol boyu tam örüldüğünde kapatılır.
               Çengelli iğneyle  birleştirilip dikilir. Tığ ile göz çıkartılıp misinalı şişe takılıp 1 düz 1 ters lastik örülür. 6 sıra lastik örülüp kapatılır. Yakanın ön kısmı dikilip kapatılır.

free knitting patterns

21 Nisan 2015 Salı

AJURLU ŞAPKA

AJURLU ŞAPKA

                   Ajurlu modelli şapka yapımı. Ajur örgüdeki deliklere deniyor. Deliklerle istediğiniz şekilleri oluştura bilirsiniz. Ajurlu şapka bir başka deyişle bere modeli.


malzeme:

  • 1 adet yumak  krem ip
  • 5 numara şiş
  • yün iğnesi 
  • makas
  • çengelli iğne




yapılışı:

 Örgüye 72 ilmek le başlanır. Şişlere 72 ilmek atılıp 2 li lastik başlanır.( 2 düz 2 ters) 11 sıra lastik örülür. 1  sıra  düz örgü örülüp 11 sıra 1 li lastik yapılır.( 1 düz 1 ters )  5 düz 2 ters 5 düz 2 ters şeklinde ajur için örgüye başlanır. 2 sıra bu şekilde yapılıp. 5 düz yapılan yere 1 artır 2 ilmeği bir ör üst sırada aynı işlemi kaydırarak 1 düz 1 artır 2 ilmeği bir ör bu şekilde üste doğru 4 ajur yapılır. yan bloga da kaydırılarak aynı ajur yapılır. Bu şekilde örülür. 5 sıra ajur deseni örülüp 18 cm. 2 şer 2 şer kapatılıp şişte 36 göz kalır. Büzülüp iğneyle dikilir.  Daha önceki yazımda ki Yeşil şapkadaki gibi kapatın. Şapkamız bitmiştir. Dikimi bitirdiğinizde taka bilirsiniz. 
free knitting patterns

20 Nisan 2015 Pazartesi

YEŞİL ŞAPKA

YEŞİL ŞAPKA

          Şişle örebileceğimiz kolay ve güzel bir şapka modeli yapımı basit şişi eline alan herkesin yapa bileceği kolaylıkta bir şapka, bere modeli.

         

malzeme: 


  •                   4,5 numara şiş
  •                   1 yumak tiftik yün
  •                   yün iğnesi
  •                   makas
  •                   çengelli iğne               


yapılışı:

                       İpi ve şişleri elimize alıyoruz. 123 ilmek atıp örgümüze başlıyoruz. 3 lü lastik yapıyoruz. 3 düz 3 ters olarak lastik örgüsü yapıyoruz. 12 cm 3 lü lastik örüp, üzerine 19 cm 1 düz 2 ters lastik örgü yapıyoruz. 19 cm ördükten sonra 2 ters ilmeği bir alıp 1 ters  1 düz örgü kalıyor. Diğer sırada 1 ters ilmeği de düzle bir alıp düz örgü kalıyor. İpimizi uzun  dike bilecek ölçüde bırakıp makasla kesiyoruz. İğneye kestiğimiz ipi geçirip şişte kalan gözleri topluyoruz. Şişteki ilk ilmeğin bir öncesinden girip ilk ilmekten çıkıp  yine ikinci ilmekten geçip diğer ilmeklerden de iğneyi geçirip şişte göz bırakmıyoruz. Sıkıca çekip ilmekleri toplayıp büzüp sabitliyoruz. Örgünün tersinden çengelli iğneyle birleştiriyoruz. Şapkanın üst kısmını dikip kıvırma lastiğine gelince diğer tarftan ön tarafından dikiyoruz. Bu şekilde katladığımız da dikiş yerleri gözükmez. Şapkamız bitti. Büyükler için ölçüleri verdim. İpinize ve şişinize yapacağınız kişiye göre ilmek sayılarını azaltıp çoğalta bilirsiniz. 
                

 knitting free patterns


19 Nisan 2015 Pazar

SU TORBASI KILIFI YAPIMI

SU TORBASI KILIFI YAPIMI

Dönüşüm projesi:

        Eski kazaktan su torbası kılıfı yapımı. Giymediğiniz örgü kıyafetlerden su torbası kılıfı yapabilirsiniz.
         Kesip, biçin dikin ve kullanın. Basit ve kolay yapıla bilecek bir proje.

             Eski kolsuz bir kazağım vardı. Atmaya kıyamadığım bu kazağı değerlendirmeye karar verdim. Kesip biçip yeni bir eşya ya dönüştürdüm.Sizlerde böyle değişimler yapa bilirsiniz.


              Su torbasından biraz büyük kesip. Kenarlarını kıvırıp, dikiyoruz. Yakayı kesip çıkarıp ortadan  2 ye ayırdım yarısını önden dikip çevirip kalan yarıyı tersten diktim. Bu şekilde dikişle katlandığında temiz gözükür. Ana gövdeyi ikiye katlayıp dikiyoruz. Böylece boru şeklinde oluyor. Alt tarafına çıt çıt dikiyoruz. Su torbasını bu şekilde alttan giydirilecek.  Üst tarafa ortalayıp yakayı yerleştiriyoruz. Yanları dikip ağız kısmını da diktiğimizde su torbamız hazır. İçine su koyup kullana bilirsiniz.
   





17 Nisan 2015 Cuma

BEBEKLER İÇİN BALERİN PATİĞİ

BEBEKLER İÇİN BALERİN PATİĞİ 

   Bebekleriniz için balerin patiği yapımı. Kırmızı ve beyaz bebe ipi olması yeterli.

malzeme: 

               beyaz bebe yünü
               kırmızı bebe yünü
               4 numara şiş
               4 numara 5 şiş
               yün iğnesi ve makas, tığ



yapılışı:

             kırmızı bebe yünüyle şişlere 47 ilmek atıyoruz. Tabandan haroşa başlanıyor.6 sıra haroşa örülüyor.(git gel 12 ) Bir sıra düz örülüp ortadan 9 ilmek ayrılıyor. [19 - 9 - 19]  9 ilmek beyaz diğer ilmekler kırmızı örülüyor. İkinci sırada beyaz tarafa gelince sadece beyazlar örülüyor. örgünün ön tarafında iki yandan kesme yapılır. Her ön kısma gelindiğinde önden kesme yapılarak 12 kesme yapılır. Şişlerde toplamda 23 ilmek kalınca kırmızı iple örülür. Ön kısma bant görüntüsü vermek için ters 4 sıra ters örülüp kapatılır. Patik dikilir, üst tarafından tığ ile 21 göz çıkartılıp 5 şişle 7 sıra düz örülüp  6 sıra 2 düz 2 ters lastik yapılır. Beş şiş yapamayanlar 2 şişle örgüye devam ede bilir.Patiğimiz  bitti, diğer tekini de yapınca çocuğunuz giye bilir.


 Küçük prenseslere balerin patiği ...


        Püf noktası iplerin kalınlıkları farklı olduğu için kırmızı kalın beyaz inceydi. Beyaz ipi 2 kat sarıp ördüm. Daha büyük örmek isteyenler ilmekleri artırarak uygulaya bilir.

        free knitting patterns

16 Nisan 2015 Perşembe

NAKIŞLI TEPSİ ÖRTÜSÜ 4

NAKIŞLI TEPSİ ÖRTÜSÜ 4

              Nakışlı tepsi örtülerine devam. Mutfakları şenlendirmece. Mutfağa ufak tefek bu tarz eşyalar koymak biz bayanların hoşuna gider.Bu örtülerle mutfak raflarını süsleye bilir. Keyifle çay, kahve servisleri yapa bilirsiniz.
           
       Elimden geldiğince nakış denemelerimi paylaşmak istedim.Sizlerde bu tarz denemeler yapa bilirsiniz. Makine olması şart değil el nakışı yapabilirsiniz.


            Bu kuşları sevdim. En kısa zamanda başka eşyalarda da kullanmayı düşünüyorum.


               Siz en çok hangisini beğendiniz.


         Bu tavuklarda ayrı bir güzel oldu.

15 Nisan 2015 Çarşamba

EĞİTİCİ OYUNCAK KÜPLER

EĞİTİCİ OYUNCAK KÜP YAPIMI


               Çocuklar için eğitici oyuncak yapımı. 4 & 6 yaş çocuklar için renk kavramını öğreten oyuncak yapımı. Tahta küplerden oluşan bu oyuncağı çocuklarınıza yapa bilirsiniz.  


mazemeler:

  •  9 adet 5 cm 5 cm  ebatlarında küp ( marangozdan kestirip ala bilirsiniz. )
  •   su bazlı boya  ( kırtasiyelerde mevcut. )
  •   su bazlı vernik (nalbur, yapı marketlerde)
  •   6 adet16 cm 13 cm ebatlarında mukavva aynı ölçüde kağıt
  •    karton kutu
  •    renkli bant (elektirik bandı)
  •    kaplama kağıdı
  •    kalem
  •    yapıştırıcı





yapılışı:

            Küpleri ince zımparayla zımparalıyoruz. Pürüzsüz bir yüzey oluşturuyoruz. Seçtiğimiz resimleri önce örnek kağıtlara  çizip boyuyoruz. Mukavvanın üzerine yapıştırıcı sürüp. Resimlerimizi yapıştırıyoruz. Kenarlarını renkli bantlarla çeviriyoruz. Karton kutuyu kaplama kağıdıyla kaplıyoruz.
             Zımparaladığımız küplerin üzerine kalemle resimleri çizip boyayla boyuyoruz. 6  köşesini boyadıktan iyice kuruduktan sonra üzerine vernik sürüyoruz. Kuruduğunda oynamaya hazır.

                Oyun küp oyunu oynaması kartlar çocuğa gösterilir.
Çocuktan birleştirmesi istenir. Küpler çocuğun yaş gelişimine göre çoğaltıla bilir. 
                İstenirse bir alternatif olarak kartondan küpler yapılıp kuru boyayla boyana bilir.