6 Mayıs 2015 Çarşamba

ÇİLEK DESENLİ YAKA

ÇİLEK DESENLİ YAKA

                 Dantel tığ işi yaka modeli... Eskiden okullarda önlüklerde yaka kullanılır. Kız çocukları birbirinden güzel tığ işi yaka takardı. Anneler birbirlerinden örnek alıp çocuklarına el emeği yakalar örerdi. Şimdilerde vintage tarz olarak yeniden moda olan bu yakalar, elbise , gömlek ve tişörtlerinizi süsleye bilirsiniz.


                  Netten gördüğüm bu modeli pazardan dikiş ipi diye aldığım fakat 50 numara kalınlıkta çıkan bu renkli iplikle ördüm.  1 numara ( 1.90 mm )  tığ ile bol şekilde ördüm. Büyük tığ ile örünce örüncek örgü gibi durdu.


Yapılışı:

130 zincir çekip   üzerine  aynı yere batarak 3 trabzan 2 zincir 3 trabzan ( su taşı modeli ) yapıp arasına 4 zincir çekip 4 zincir atlayıp bir su taşı daha yapılıyor bu şekilde 25 su taşı yapılır. Kalan zincir halka yapılıp üzeri sık iğne yapılarak ilik yapılır. Örneği yaptığımız ilk zincirin üzerine zincir kısımlarına 4 adet sık iğne yapılarak sıra tamamlanır. 3 zincir çekip su taşının üstüne çıkılıp 3 zincir daha çekilip 3 sıra su taşı yapılır 4 sıra su taşının aralarına 3 zincir çekip 2 zincir batırılıp halka yapılıp 1 zincir daha çekip arlar bu şekilde örülüp 4 su taşı tamalanır. 5. sırada  3 su taşının arasına 1 çilek yapılır. Çileğin yapılışı. su taşlarının arasına 4 zincir çekip 2 su taşına 7 trabzan aralarına 1 zincir çekilir.4 zincir çekip  su taşı yaılıp ilk sıra böyle tamlanır. Çilekleri 5 zincirle yapıyoruz. Su taşı 8 sıraya gelince çileklerin arasındaki su taşı 3 trabzan 2 zincir 3 trabzan şeklinde yapılıp üst sırada zincir üzerine su taşı araya 1 zincir 2 zincirden halka 1 zincir yapılır.Üst sırada su taşlarının arsına 2 zincir çekip aralarına 1 zincir çekip 6 adet trabzan yapılır. Üst sırada trabzanlara batarak trabzan yapılıp 1 zincir 2 zincirden halka 1 zincir  Üst sırada aynı şekilde yapılıp kapatılır. 
Aşağıdaki resme bakarak aynı şekilde uygulanır.


                       Dantel yapmayı seven bayanlar eminim bu modeli bakarak bile çıkara bilir. Açıklamam umarım yeterli olur. 


                  Rengini değiştirerek bir kaç örnek oluşturdum. Hangi rengi beğenirseniz o renkten yapabilirsiniz.



free crochet patterns


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder