27 Kasım 2015 Cuma

TARHANA

EV YAPIMI TARHANA

          Bu sene geç kalsam da pastırma yazını kaçırmadan tarhanayı yaptım. Sizlerle de paylaşmak istedim. Yapımı kolay sadece kuruması için biraz beklemeniz gerekir. Kendi yaptığınız tarhanayı kendi ağız lezettinize göre yapabilir, katkı maddesiz sağlıklı  ve leziz çorbalar yapa bilirsiniz.


tarhana için malzemeler:

1 kg soğan
1 kg domates
1 kg kırmızı biber
500 gr yogurt
1 demet dereotu
1 tutam nane
tuz
un ( 4 -5 kg kadar )


yapılışı:

             biberler haşlanır soyulup rende yada rondodan geçirilir. Soğan ve biberlerde rendelenir. dere otu ve nane ince ince kıyılır. Bütün malzeme büyük bir yogurma kabına alınır. yogurt, soğan, biber, domates, dereotu, nane ve tuz eklenir, içine azar azar un elenerek ilave edilir. uygun kıvama gelince 2 gün mayalanmaya bırakılır. Her gün karıştırılır. Ekşi sevenler 5 gün beklete bilir. Mayalanma süresi bitince temiz bir çarşafa ince bir şekilde kaşık yardımıyla serilir.


           Tarhana kurumaya başlayınca  ters çevirilir. Kevgirden geçicek kıvama gelince tüm hamur kevgirden geçirilir.  Kuru bir bez üzerine serilip arada karıştırarak kuruması sağlanır.

          Kuruyan tarhana bez torbalara konup pişirmek için saklanır. Yapımında biraz yorulsanız da sevdiklerinize el yapımı katkısız mis gibi çorbalar yapa bilirsiniz. İçindeki otları çoğaltıp azalta bilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder